# help with answer plz?

A bird left it’s nest and traveled 18 miles per hour for x hours. On the return trip, the bird travels 3 miles per hour slower and has 5 miles left after x hours.

### 7 Answers

- ranjankarLv 72 months ago
distance traveled = 18x miles , return = 15x miles , given 18x - 15x = 5 miles

3x = 5 , x = 5/3 hours ANSWER

CHECK 18 X 5/3 = 30 MILES 15 X 5/3 = 25 MILES 30-25 = 5 MILES

Source(s): distance traveled is 18x miles return the distance traveled is (18-3)x = 15x miles given 18x -15x = 5 miles , 3x = 5 x = 5/3 hours ANSWER CHECK 18 x 5/3 = 30 miles, 15 x 5/3 = 25 miles , 30-25 = 5 miles- Login to reply the answers

- llafferLv 72 months ago
distance = rate * time

Distance is unknown, so I'll call that "d".

We know the rate (18 mi/hr)

The time is unknown, called "x".

d = 18x

The return trip was 3 miles per hour slower, so r = 15.

The time "x" is the same.

The distance was 5 miles shy of the first trip, so that distance is "d - 5".

This equation is:

d - 5 = 15x

We now have a system of two equations and two unknowns. Substitute and solve for x:

18x - 5 = 15x

3x = 5

x = 5/3 hr or 1 hour and 40 min

Now that we know "x", we can solve for "d":

d = 18x

d = 18(5/3)

d = 30 miles

Though you have no question, based on the statements you gave, the unknowns are:

30 miles in 1 hour and 40 min.

- Login to reply the answers

- GA41Lv 72 months ago
(18-3)x =18X-5

18X-3X=18X-5

15X= 18-5

5=3X;

X= 5/3

x=1-2/3 HRS

18x=300

x= 16.6

- Login to reply the answers

- sepiaLv 72 months ago
A bird left it’s nest and traveled 18 miles per hour for x hours.

On the return trip, the bird travels 3 miles per hour slower

and has 5 miles left after x hours.

18 x = 15 x + 5

3x = 5

x = 1 2/3 hours

- Login to reply the answers

- How do you think about the answers? You can sign in to vote the answer.
- Anonymous2 months ago
Are you asking for the distance or the time spent flying? You solve this by realizing that distance is the same going each way.

Distance on the first leg = 18 mile/hr * X

Distance on the return leg - 5 miles = (15 mile/hr) *X

Distance on the return leg = (15 mile/hr) *X + 5 miles (2nd equation re-arranged)

18 mile/hr * X = (15 mile/hr) *X + 5 miles

Solve for X. Once you know the time, you can also use either equation to solve for the distance.

- Bela2 months agoReport
Total distance

- Login to reply the answers

- 2 months ago
18 * x = (18 - 3) * x + 5

18x = 15x + 5

3x = 5

x = 5/3

18 * 5/3 = 30

15 * (5/3) = 25

25 + 5 = 30

It works. The bird flew 1hr40min out at 18 mph and flew back for 1hr40min at 15 mph.

- Login to reply the answers