# Algebra Word Problems?

Help on the heading and equation.

1) George paid $1.50 each for programs to the play. He sold all but 30 of them for $4 each and made a profit of $30. How many programs did he buy?

2) John had eight more quarters than he did dimes. If the coins were worth $5.50, how many quarters did he have?

3) Jose has 37 coins (all nickels, dimes, and quarters) worth $4.70. He has 7 more nickels than dimes. How many quarters does he have?

4) Tom has twice as many dimes as nickels. If he has $4.50 in coins, how many dimes does he have?

### 2 Answers

- ranjankarLv 77 years agoFavorite Answer
1) Let the no of programs he bought be x

Total amount spent = 1.50x $

Sold = ( x-30)

Sale price = 4$ each

Total sales = ( x-30)*4 = 4x - 120 $

(4x- 120) - 1.50x = 30

2.5x - 120 = 30

2.5x = 150

x = 150/2.5 = 60 programs ANSWER

CHECK

60 X 1.5 = 90$

30 X 4 = 120 $

120-90 = 30$

2) Dimes = x

Quarters = x+8

Value = 0.10x + 0.25( x+8) = 5.50

0.10x + 0.25x + 2 = 5.50

0.35x = 3.50

x = 10

ANSWER 10 dimes and 18 quarters

CHECK

10 X 0.10 = 1.00

18 X 0.25 = 4.50

ADD = 5.50 $

3) Dimes = x

Nickels = x+7

Quarters = 37 - ( x + x+7) = 30- 2x

Value = 0.10x + 0.05( x+7) + 0.25 ( 30- 2x) = 4.70

0.10x + 0.05x + 0.35 + 7.50 - 0.5x = 4.70

0.35x = 3.15

x = 9

ANSWER 9 dimes 16 nickels and 12 quarters

CHECK

9 X 0.10 = 0.90

16 X 0.05 =0.80

12 X 0.25 = 3.00

ADD 4.70 $

4) Nickels = x

Dimes = 2x

Value 0.05x + 0.10*2x = 4.50

0.25x = 4.50

x = 18

ANSWER 18 nickels 36 dimes

CHECK

18 X 0.05 = 0.90

36 X 0.10 = 3.60

ADD = 4.50 $

- 7 years ago
1.) As many as he could afford.

2.) 8 more quarters than dimes (duh)

3.)Holy crap how did Jose get over the border?

4.) It clearly states in the problem, Tom has twice as many dimes as nickles.

Source(s): I'M A GENIUS!