Anonymous
Anonymous asked in Science & MathematicsMathematics · 8 years ago

CAN YOU HELP ME WITH THIS MATH PROBLEM?

John and Marcia took her two kids to the county fair. They first spent 1/6 of their money on adult admission tickets, and then $6.50 on the two child's tickets. They spent 3/8 of their remaining money on ride tickets. Then they spent $4.00 each on lunch. They spent 1/5 of their remaining money on a T-shirt for John. Marcia wanted a T-shirt too, so they bought another one for the same price. Then one kid found a quarter and the other one found a dime. They each gave the money to their mom, whereupon John and Marcia each gave each child a dollar. John and Marcia then spent 2/5 of their remaining money on ice cream sundaes. When they left the fair, they had to pay their parking tab, which amounted to $1.50 an hour. They had been there for seven hours. When they got to Marcia's house, John and Marcia had $3.15 left between them. How much money did they spend at the fair?

MY DAUGHTER AND I ARE STUCK PLEASE HELP US EXPLANATION WOULD BE GREAT! AND IT IS DUE TONIGHT PLEASE GOD BLESS(HINT YOU GOTTA WORK BACKWORDS ON THIS)

3 Answers

Relevance
  • Anonymous
    8 years ago
    Favorite Answer

    I read that as $6.50 for two child tickets, not $6.50 each for two child tickets, so I get a slightly different answer than notthejake

    But, if the adult tickets are 10.90 or 10.25, 6.50 each would make more sense, but the wording does not say each, it says $6.50 for two, so there's room to argue.

    Here's my answer:

    start at the end, with the 3.15

    Add parking, 7 * 1.50 = 3.15+10.5 = 13.65

    This is 3/5 of what they had before buying sundaes 13.65 = 3/5 previous amount

    So before buying sundaes they had 5*13.65/3 = 22.75

    Add the $4 given the kids, subtract the .35 they found

    now have 26.40

    This is 3/5 of what they had before buying t-shirts so 26.40 is 3/5 of that amount

    So before buying t-shirts they had 5*24.40/3 = 44

    Add in 16 for lunch makes 60. This is 5/8 of what they had before buying the ride tickets

    8*(60)/5=96

    Add 6.50 for the child tickets and that is 5/6 of what they started with

    6(102.5)/5 = 123.0

    So started with 123.0, less 3.15 left, less the .35 found means they spent 123-2.15-.35=119.50.

  • Anonymous
    8 years ago

    tHIS WOULD TAKE ME ABOUT 3 PAGES OF CALCULATION TO ANSWER YOUR PROBLEM , AND I AM NOT SURE YOU WOULD UNDERSTAND!

    One thing I can tell you is : do not try to solve backward, you will never get an answer.

    Use x as a unknown factor, and make up the equation starting from the beginning of the problem.

    If you do end up with the right equation, you will get the right answer.

    P.S I did about 50% of the equation, but the other 50% is impossible for me to explain, without writing a book. The last 50% of the equation is about 2 lines....

  • 8 years ago

    yes, work backwards (and the important part is the fraction they have left after spending what they spend)

    end with 3.15

    paid 7 * 1.50 = 10.50 on parking, so they had 10.50 + 3.15 = 13.65 before paying parking

    13.65 is 3/5 of the money they had before ice cream (since they spent 2/5 on sundaes)

    13.65 (5/3) = 22.75 before ice cream

    22.75 + 4.00 = 26.75 before each giving kids $1.00 each

    26.75 - .35 = 26.40 before getting found dime and quarter (0.35)

    26.40 is 3/5 of money they had before t-shirts (since they bought 2 shirts that were each 1/5 of the money they had before this)

    26.40 (5/3) = 44 before buying t-shirts

    44 + 4(4) = 60 before buying 4 lunches at $4 each

    60 = 5/8 of the money before buying ride tickets (since they spent 3/8 on rides)

    60(8/5) = 96 before buying ride tickets

    96 + 2(6.50) = 109 before buying children tickets

    109 = 5/6 of money before adult admissions

    109 (6/5) = 130.80 before buying adult admissions

    they started with $130.80

    check:

    130.80 * 1/6 = 21.80 spend on adult admissions, leaving $109

    109 - 2(6.50) = 96 after 2 child's tickekts

    96 * (3/8) = 36 spent on rides, leaving 60

    60 - 4(4) = 44 after spending 4(4) on lunch

    44/5 = 8.80 for a t-shirt, and then another 8.80 on another t-shirt

    44 - 8.80(2) = 26.40 after buying t-shirts

    26.40 + .25 + .10 = 26.75 after kids gave them a quarter and a dime

    26.75 - 2(2) = 22.75 after giving each kid $1.00 each

    22.75 * 2/5 = 9.10 spent on ice cream sundaes, leaving 13.65

    13.65 - 7(1.50) = 3.15 left after paying for parking

    hey, it works

    they started with 130.80, and ended with 3.15

    they spent the difference

    130.80 - 3.15 = 127.65

    oh, wait -- they found $0.35 at the fair, so they really spent $128 at the fair

    total spent at fair: $128

Still have questions? Get your answers by asking now.