Yahoo Answers is shutting down on May 4th, 2021 (Eastern Time) and the Yahoo Answers website is now in read-only mode. There will be no changes to other Yahoo properties or services, or your Yahoo account. You can find more information about the Yahoo Answers shutdown and how to download your data on this help page.

# help me find the distance between cities?

50mph traveling from Denver to Minneapolis, returning by a different route that covered the same number of miles, average was 55 mph what is the distance between two cities if the total traveling time was 32 hours?

### 5 Answers

Relevance
• Favorite Answer

so , distance = rate*time

so, setting up two equations. One for the traveling from Denver to Minneapolis, and one for the traveling from Minneapolis to Denver, you get:

D1 = R1 * T1

D2 = R2 * T2

but you're told that D1=D2 so, just use D instead of D1 and D2 to get:

D = R1 * T1

D = R2 * T2

the rates are given, so you know R1 = 50 and R2 = 55 so you get:

D = 50T1

D = 55T2

and you're also told that T1+T2 = 32 so you now have three equations in three unknowns:

D = 50T1

D = 55T2

T1+T2 = 32

so rewrite as:

50T1 + 0T2 - D = 0

0T1 + 55T2 - D = 0

1T1 + 1T2 + 0D = 32

set up a matrix:

[50 0 -1 | 0]

[0 55 -1 | 0]

[1 1 0 | 32]

swtich the bottom and top to get

[1 1 0 | 32]

[0 55 -1 | 0]

[50 0 -1 | 0]

now multiply the top by -50 and add those resutls to bottom to get the new bottom matrix of:

[1 1 0 | 32]

[0 55 -1 | 0]

[0 -50 -1 | -1600]

multiply the bottom by -1 to get rid of negative signs

[1 1 0 | 32]

[0 55 -1 | 0]

[0 50 1 | 1600]

now divide the middle by 55 to get

[1 1 0 | 32]

[0 1 -1/55 | 0]

[0 50 1 | 1600]

now multiply the middle by -1 and add to top to get

[1 0 1/55 | 32]

[0 1 -1/55 | 0]

[0 50 1 | 1600]

now multiply the middle by -50 and add to bottom:

[1 0 1/55 | 32]

[0 1 -1/55 | 0]

[0 0 21/11 | 1600]

now multiply bottom by 11/21 to get

[1 0 1/55 | 32]

[0 1 -1/55 | 0]

[0 0 1 | 800]

so the bottom line now shows you that the distance is 800 miles.

• Anonymous
1 decade ago

distance = speed x time for each leg.

d = 55t1 and d = 50t2

t1 + t2 = 32

So d/55 + d/50 = 32

105d = 32 x 50 x 55 = 88000

d = 838 miles, approx

• 50+55/2*32/2=840miles distance from cities...i think

• distance = rate * time

2d = 55mph * 32 = 1760 miles

distance = 1760/2 = 880 miles

• hillsdale kansas and peculiar missouri

Still have questions? Get your answers by asking now.