i need help on sales tax and discount?

i have 7 questions in math about sales tax and discounts and i don't understand it, can you give me a step by step instruction on how to do it? the questions are:

1.$58 ski lift ticket; 20% discount

2. $1,500 computer; 7% tax

3. $99 CD player; 5% tax

4. $12.25 pen set; 60% discount

5. $4.30 notebook; 40% discount

6. $7.50 meal; 6.5% tax

7. $39.60 sweater; 33% discount

you don't have to give me the answers i just need steps on how to do them

thanks ♥

2 Answers

Relevance
  • Anonymous
    1 decade ago
    Best Answer

    Well, a sales tax would increase the price (since taxes are the money that goes to the government); discounts are the amount of money knocked off an original price, so it lowers the price.

    1) Since it says "20% discount" in the problem, it means that of the original price (in this case, $58) you're going to lop off twenty percent.

    Knowing that 20% can be rewritten in decimal form as 0.20, you multiply this decimal by the original price to find the amount you're going discount.

    $58 * 0.20 = $11.60

    So you're going to discount (or knock off) $11.60 from the original price. Subtract it off from $58!

    $58 - $11.60 = $46.40

    So the final price is $46.40

    2) There's a 7% tax in this problem, so we realize we'll have to find 7% of the original price (which is $1,500) to find the tax (a.k.a., the amount we owe the government).

    Convert 7% from a fractional form to a decimal, where it would become 0.07.

    Multiply this 0.07 with the original price ($1,500) to figure out the tax amount.

    0.07 * $1,500 = $105

    So $105 is owed to the government in tax money, which is an *extra cost* on top of the $1,500 we'd need to pay the store for the computer. Add the two prices together to figure out the total amount we'd need to purchase it:

    $105 + $1,500 = $1,605.

    3) There's a 5% tax in this problem, so we're going to have to find 5% of the original price (which in this case is $99), and add that tax on to the original price.

    So rewriting 5% as 0.05 (as a decimal), one should multiply this decimal with the original price to find out how much the tax is.

    0.05 * $99 = $4.95

    The tax amount is $4.95, meaning you'll have to pay an extra $4.95 to fund the government *on top of* the original price just to purchase the CD player.

    Since it's a tax, you're going to add the Tax with the original price:

    $4.95 + $99 = $103.95

    That's the total amount you'll have to pay!

    4) Realizing that there's a "60% discount" in the problem, you should understand that 60% of the original price ($12.25) is going to be chopped off the price.

    So converting the fraction 60% to the decimal 0.60, one'd have to multiply 0.60 by the original price to figure out how much the Discount is.

    0.60 * $12.25 = $7.35

    So $7.35 is the amount that's going to be discounted, or chopped off, the original amount. Therefore, subtract it off from the original price:

    $12.25 - 7.35 = $4.90

    The final price is $4.90

    5) Same process as in problem 4; you've got an original price ($4.30) which is going to be chopped off by 40%.

    Turn 40% into a decimal, which is 0.40, and then multiply that by the original price:

    0.40 * $4.30 = $1.72

    Now deduct this discount amount ($1.72) off from the original amount ($4.30) to get the final amount:

    $4.30 - $1.72 = $2.58

    6) As the tax is 6.5%, you realize that you're going to have to find out first how much is going to be taxed off of the original price ($7.50), so you first convert the fraction 6.5% into a decimal, which is 0.065.

    Then you multiply 0.065 with the original price to get the taxed amount:

    0.065 * $7.50 = $0.4875, which'll round up to $0.49 (or 49 cents).

    So add the $0.49 in tax with the original amount ($7.50) to get the final price:

    $7.50 + $0.49 = $7.99

    7) $39.60 is going to be discounted by 33% (or 0.33 in decimal form), so you're first going to find the discount amount:

    $39.60 * 0.33 = $13.068, which rounds up to $13.07.

    Since it's a discount, you're going to subtract this amount off from the original price ($39.60) to get the final price:

    $39.60 - $13.07 = $26.53

    ----------

    The processes for both taxes and discounts are fairly straightforward and almost identical:

    a) You're basically taking the percentage and converting it to decimal form

    b) You multiply this decimal with the original price.

    c) If it's a Discount, you subtract it off the original price; if it's a Tax, you add it onto the original price.

    Hope that helps!

    Source(s): Tulane Mathematics minor
  • Anonymous
    1 decade ago

    Ask your mum or dad

Still have questions? Get your answers by asking now.