bluerain asked in 教育與參考考試 · 1 decade ago

經濟學問題 英文回答

Suppose that the residents of Vegopia send all of their income on cauliflower, broccoli and carrots. In 2006, they buy 100 heads of cauliflower for $200, 50 bunches of broccoli for $75 and 500 carrots for $50. In 2007, they buy 75 heads of cauliflower for $225, 80 bunches of broccoli for $120 and 500 carrots for $100.

a.Calculate the price of each vegetable in each year.

b.Using 2006 as the base year, calculate the CPI for each year.

c.What is the inflation rate for 2007?

1 Answer

Rating
  • May
    Lv 4
    1 decade ago
    Favorite Answer

    a.

    In 2006,

    The price of cauliflower is 200/100 = 2

    The price of broccoli is 75/50 = 1.5

    The price of carrots is 50/500 = 0.1

    In 2007,

    The price of cauliflower is 225/75 = 3

    The price of broccoli is 120/80 = 1.5

    The price of carrots is 100/500 = 0.2

    b.

    CPI(2006)=((2*100+1.5*50+0.1*500)/(2*100+1.5*50+0.1*500))*100=100

    CPI(2007)=((3*100+1.5*50+0.2*500)/(2*100+1.5*50+0.1*500))*100=146.15

    C.

    The inflation rate for 2007 is (146.15-100)/100=46.15%

    • Login to reply the answers
Still have questions? Get your answers by asking now.