Airplane Problem help?
Two planes are flying toward each other. One is flying 240 miles per hour and the other 360 miles per hour. They are 440 miles apart. What will be there distance when they are 4 minutes away from each other? PLease explain I am lost
- 1 decade agoBest Answer
OK... This kind of problem is easiest if you break it down into smaller problems. Also, we need to have everything in the same unit of measurement to make life easier...
Firstly, we need to know how far apart in miles they will be when they are 4 minutes apart. We need to convert the mph figures to mpm (miles per minute) by dividing by the number of minutes in an hour (60). That gives us:
Airplane 1: 240mph/60 = 4mpm
Airplane 2: 360mph/60 = 6mpm
Next, we know the 2 airplanes are moving toward each other. If we add the new figures together, we get the "closing speed" (how fast they are moving toward each other):
4mpm+6mpm = 10mpm
We know that there is 440 miles between them at the start of the problem, and now we know that the airplanes are closing at 10mpm. We can use that to work out how far apart they are in time (we need to know this, because the next part of the problem gives us a seperation in minutes, not miles):
440 miles/10mpm = 44 minutes
So now we know how fast each one is going, and how far apart they are in minutes... Next, we need to know ho long each has traveled in minutes when they have only 4 minutes remaining to go:
44 minutes - 4 minutes = 40 minutes.
Airplane one has flown for 40 minutes at 4mpm
Airplane two has flown for 40 minutes at 6mpm
The distance travelled by each airplane is:
Airplane 1: 40 minutes x 4mpm = 160 miles
Airplane 2: 40 minutes x 6mpm = 240 miles
So, the total distance covered by BOTH airplanes (in the first 40 minutes) is:
160 miles + 240 miles = 400 miles
And we know that there was originaly 440 miles between them, so, the distance between airplane 1 & 2 when they are 4 minutes apart is:
440 miles - 400 miles = 40 miles.
And there you have it!
- dyke_in_heatLv 41 decade ago
They have a closing speed of 600 mph.(240 + 360)
That is a closing distance of 10 miles per minute.(600/60)
4 minutes times 10 = 40 miles apart.
- kelseyLv 71 decade ago
the slower plane is going 240 mph , or 4 miles per minute.
the faster plane is going 360 mph, or 6 miles per minute
let x=minutes until impact
4 minutes before impact would be x-4, or 40
40 mins. x 6 miles per min.+ 40 min. x 4 miles per min.=240+160
so the planes would be 440-400 miles apart, which equals 40 miles.
- JAMESLv 41 decade ago
10x 4=40 miles(?)
- How do you think about the answers? You can sign in to vote the answer.
- murchisonLv 43 years ago
Any get entry to we've a impulse to obtained a alternative recommended by the pastime look guy Its no longer an HPI motor although one factor truthfully distinctive and its no longer working as we've an impluse toll additionally additionally besides to boot likewise besides in addition nonetheless yet as we was hoping. the priority is once you retreat from table sure it stutters somewhat until eventually now it gets going. as quickly as on the flow it seem effective. the priority completely seems as quickly as the motor has stopped and choose to begin as quickly as many. Its does not like going from opposite into procession the two like once you attempt to do a J turn. as quickly as the motor stops it pauses then stutters until eventually now gaining understanding of as quickly as extra. until eventually now the inventory brushless motor shaft bust it labored properly and did each and every thing swimmingly for sure. Any day on a thank you to create our alternative motor somewhat smoother?