math help mathematicians!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

1)The price of the tickets went up from $48 to $58: 56. What percent of a change does this represent?

(Hint: the change is what percent of the original price?)

2) We have 73 coins, all dimes and quarters, in the value of $13. How many quarters, how many

dimes?

7 Answers

Relevance
  • 1 decade ago
    Favorite Answer

    1) Percentage change = [(new price - old price) / old price] x 100

    so:

    [($58.56 - $48) / $48] x 100 = 22%

    2)

    a + b = 73

    where a = number of dimes

    where b = number of quarters

    [ie. some number of dimes plus some number of quarters equals 73 coins]

    First, write it in terms of dollar value.

    ($0.10 x a) + ($0.25 x b) = $13

    [this means: some number of dimes multiplied by their dollar value, plus some number of quarters multiplied by their dollar value, equals $13]

    Remember that "a + b = 73"?

    It can be written as "a = 73 - b"

    Put this relationship into: ($0.10 x a) + ($0.25 x b) = $13

    ($0.10 x [73 - b]) + ($0.25 x b) = $13

    Which gives:

    $7.3 - 0.1b + 0.25b = $13

    Organise the "b"s into one side, the integers into the other:

    0.15b = 5.7

    b = 38

    This means you need 38 quarters.

    Since you had a total of 73 coins to play with, and 38 are already known to be quarters, 35 must be dimes.

  • Anonymous
    1 decade ago

    1) You want the percentage of the second value compared to the first value which is 58.56?48=1.22=122%

    2) you want to right two equations representing how many dimes and quarters you have and there values.

    25q+10d=1300

    q+d=73

    the second equation gives you q=73-d

    input that value for q in the first equation you get

    25(73-d)+10d=1300

    1825-15d=1300

    subtract 1825 from both sides

    -15d=-525

    divide by -15

    d=35

    then use our equation from earlier

    to get 73-35=38=q

    So we have 35 dimes and 38 quarters

  • 1 decade ago

    % Change = Change / Original Price x 100

    % = (48 - 58)/48 x 100

    you do the math.

    D = Dime

    Q = Quarter

    0.10D + 0.25Q = 13

    D + Q = 73

    10D + 25Q = 1300

    10D + 10Q = 730

    Subtract the equations

    15Q = 570

    Q = 38

    D = 35

  • Anonymous
    1 decade ago

    1) 48 + 48*p/100 = 58.56

    48p/100 = 10.56

    p=10.56*100/48 = 22%

    2) x number of dimes and y number of quarters

    x+y = 73 => x=73 - y

    0.1 x + 0.25 y = 13 => 0.1(73 - y) + 0.25y = 13

    7.3 - 0.1y + 0.25y = 13

    0.15 y = 5.7

    so y=38

    and x=35

  • How do you think about the answers? You can sign in to vote the answer.
  • 2)

    d + q = 73

    10d + 25q = 1300

    ..................

    d = 73 - q

    10(73 - q) + 25q = 1300

    730 - 10q + 25q = 1300

    15q = 1300 - 730 = 570

    q = 570/15 = 38

    d = 73 - 38 = 35

    .... check

    10d + 25q = 1300

    10(35) + 25(38) = 350 + 950 = 1300

    (you made a typo in other problem and don't get it)

  • 1 decade ago

    1) 58.56 / 48 = 1.22. Therefore it increased by 22%.

    2)

    0.25x + 0.1 * (73 - x) = 13

    0.15x + 7.3 = 13

    0.15 * x = 5.7

    x = 38 quarters

    73 - x = 35 dimes

  • 1 decade ago

    1.) (48-58)/48

    2.) use 2 equations,

    where x=dimes

    y=quarters

    1st equation x+y=73

    2nd equation 0.1*x+0.25*y=13

    you do the computations, i dont have a calculator n_n

Still have questions? Get your answers by asking now.